16
вер.

Товарні поросята: ціни продовжують рости

Обмеженість внутрішньої пропозиції тисне не тільки на ринок товарної свинини, а й на ринок товарних поросят, констатують в Асоціації «Свинарі України».

З кінця літа ціни на товарних поросят демонструють позитивну динаміку, свідчить моніторинг цін аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України»: «Протягом серпня котирування у цьому сегменті зберігалися на рівні липневих, проте у кінці літа та на початку вересня постачальники переглянули їх у бік підвищення. Так, наразі товарні поросята масою 20-30 кг коштують 120-146 грн/кг проти 90-130 грн/кг у липні-серпні, а тварини у ваговій категорії 9-12 кг зросли в ціні на 20%, в середньому — до 230-240 грн/кг».

В Асоціації відзначають, вагомим драйвером цін на товарних поросят є стабільно високий попит на тварин для відгодівлі, в тому числі від аграріїв, що спеціалізуються на зернових та в умовах обмеженої зовнішньої торгівлі хочуть самотужки збільшити додану вартість виробленої продукції за рахунок свинарства. Проте, як і раніше, пропозиція товарних поросят залишається вкрай обмеженою: частина постачальників переорієнтувалася на власну відгодівлю, а абсолютна більшість майбутніх партій ферм-репродукторів заброньована наперед. Додатковим чинником, що підтримує позитивну цінову динаміку, є відповідні зміни на ринку живця: «Приріст цін на свиней забійних кондицій підживлює попит на товарних поросят з боку «ситуативних» свинарів як можливість досить швидкого заробітку», — коментують аналітики галузевої Асоціації.

Зазначимо, що в країнах ЄС також спостерігається зростання цін на товарних поросят, що триває з червня. Так, за даними Єврокомісії, середня ціна поросяти у країнах Співдружності на початку вересня складала 53,9 євро/гол, що на 10% вище ніж місяцем раніше та на 66% ніж у вересні 2021-го. При цьому, істотне підвищення транспортних витрат та девальвація гривні наразі створюють економічні бар’єри для імпорту тварин для відгодівлі з-за кордону.

Реальні пропозиції та актуальні ціни на племінних тварин, спермопродукції та товарних поросят знайдете у відповідній рубриці.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.