23
січ.

Україна: споживання свинини відновилося

За підсумками 2016-го року обсяги споживання свинини та м’ясопродуктів з неї склали 827 тис. т чи на 6,7% більше ніж у позаминулому році. Про це повідомляє Аналітичний відділ Асоціації "Свинарі України" з посиланням на дані Економічного дискусійного клубу.

Показник середньодушового споживання свинини за результатами минулого року перевершив його прогнозований рівень. Так, якщо на початку 2016-го експерти очікували на його пониження на півкілограма чи на 2,76%, то вже ближче до завершення року прогнозували його відновлення майже на 4%. Фактичний приріст споживання свинини середньостатистичним українцем складає 7%. Тож у 2016-му раціон споживачів збільшився на 1,3 кг свинини. Водночас, пташатини та яловичини їли менше ніж у 2015-му (на 6% та 2%, відповідно), тож сукупний обсяг споживання м’яса в розрахунку на особу не змінився.

«Торік свинина „відвоювала“ трохи більшу частку у структурі споживання м’яса, збільшивши її з 35,2% у 2015-му до 37,7%. З одного боку, цьому сприяли і нижчі ціни на свинину в порівнянні з попереднім роком, на які тиснула відсутність жвавої зовнішньої торгівлі свининою. З іншого, звертати увагу на свинину змушували і вищі ціни курятини: особливо, в ті періоди, коли ціна курячого філе була співставною з роздрібною ціною окремих свинячих відрубів. Крім цього, українські споживачі мають традиційну прихильність до м’яса свиней, попит на яке відновлюється по мірі підвищення платоспроможності покупців», — коментує аналітик АСУ Олександра Бондарська.

Так, хоча індекс девальваційних та інфляційних очікувань у 2016-му був вищим ніж роком раніше, проте в середньому за попередній рік українці краще оцінювали поточне матеріальне становище. За даними моніторингу агенції GfK, відповідний індекс , був на 40% вищим ніж у 2015-му. Ближче до кінця року «розрив» дещо звузився, проте минулого місяця споживачі були більш оптимістичними щодо власного матеріального становища ніж у грудні 2015-го.

Зазначимо, що аналітики Економічного дискусійного клубу цього року прогнозують підвищення споживання м’яса в Україні на 2% за рахунок більшого споживання м’яса птиці.

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними Економічного дискусійного клубу та ДССУ.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.