19
січ.

Ринок свинини в Україні в 2017-му: думки експертів

Експорт української свинини в 2016 році скоротився в десять разів. Україна втратила багато ринків збуту і в цьому році виробникам доведеться шукати нові виходи, щоб зберегти рентабельність. Про це розповіли експерти ринку Артур Лоза і Валерія Шаймухаметова, пише Agronews.

Як повідомив глава асоціації «Свинарі України» Артур Лоза, вітчизняний ринок свинини працює за ринковими правилами, як і в усьому цивілізованому світі. І тому цінова політика в 2017 році на ринку свинини буде залежати, природно, від загального ринку. Це стосується як великих виробників свинини, так і приватних виробників.

У свою чергу аналітик «Фенікс Агро» Валерія Шаймухаметова зазначила, що в порівнянні з минулим роком ситуація на ринку свинини значно змінилася. І в першу чергу це пов’язано з тим, що експорт української свинини скоротився в десять разів, плюс в цьому році в країні зафіксовано величезну кількість спалахів африканської чуми свиней (АЧС).

За словами Валерії Шаймухаметовой, є невеликий плюс — це так зване підвищення мінімалки до 3200 гривень.

«Є шанс, що люди почнуть більше купувати м’яса. Все-таки у людей з’явиться така можливість. Але реально судити про те, наскільки це вплине на ціни та ринок — можна буде пізніше. До того ж питання девальвації — не останні в цій схемі», — зазначила експерт.

Але, за її словами, головною складавою у формуванні ринку свинини і цін на м’ясо в 2017 році стане наявність експорту.

«Якщо в 2015 році великі товаровиробники були орієнтовані на експорт, тобто українська свинина продавалася і в Молдові, Росії, Криму та інших країнах, то в 2016 році ці ринки пішли. Експорт української свинини знизився вдесятеро — Україна експортувала всього 3 тисячі тонн свинини. Тобто великі виробники змушені продавати м’ясо на внутрішньому ринку. А це ніяк не сприяє розвитку дрібних селянських господарств. По факту — маємо зниження рентабельності всюди», — зазначила Валерія.

Вона так само відзначила, що АЧС стала однією з великих проблем в 2016 році.

«В Україні в 2016 році було близько 80 спалахів АЧС — перед виробниками закрилися ринки збуту, природно це відбилося на ціні. Можна тільки сподіватися, що в цьому році АЧС вдасться побороти», — зазначила експерт.

У той же час, за словами Валерії Шаймухаметовой, дрібні підсобні господарства зменшують виробництво. Це пов’язано як з тим же зменшенням експорту і вимушеним продажем української свинини на внутрішньому ринку, так і з девальваційними процесами в Україні.

«Дорожчають корми і енерговитрати, конкурувати за продуктивністю з великими свинарськими фермами населення не може. Тому дрібні підсобні господарства скорочують свою роботу. Якщо в цьому році Україні вдасться повернути експортні ринки, то дрібні приватні господарства знову будуть нарощувати виробництво», — зазначила експерт.

Разом з тим глава асоціації «Свинарі України» Артур Лоза зазначив, що знайти вихід для великих виробників і для приватних господарств можна. Адже фіксованої ціни на свинину немає і бути не може в умовах ринку.

«Фіксована ціна на продукцію — це утопія. Щоб виправити ситуацію і захистити себе виробникам треба об’єднуватися. Є різні шляхи цього досягти: створення кооперативів, розробка схем вирощування поголів’я, інтеграція.

Під останньою мається на увазі співпрацю з великими свинокомплексами, які можуть, наприклад, передавати поросят для дорощування населенню тощо. Об’єднання і пошук нових механізмів роботи — це „ключ“ до успішної роботи і отримання бажаних прибутків», — запропонував Артур Лоза.

Щодо сезонних підвищень ціни на м’ясо і м’ясну продукцію, то вона була, є і буде. І залежить вона, перш за все, від попиту на внутрішньому ринку.

«Перед Новим роком ціни на м’ясо зросли. Переробники закуповували у великих свинокомплексів продукцію за ціною 35 гривень за кілограм. Зараз, після свят, ціна впала до меж 31 гривні. Тобто попит підвищив ціни. Але це було завжди і буде», — сказала аналітик" Фенікс Агро "Валерія Шаймухаметова.

Але обидва експерти сходяться на думці, що цінова політика на ринку свинини України в 2017 році буде дуже сильно залежати від експорту і від АЧС.

Артур Лоза,

президент Асоціації «Свинарі України»

Валерія Шаймухаметова,

аналітик компанії «Фенікс Агро»

Асоціація свинарів України — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 35 господарств, маточне поголів’я яких становить 35% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.

Компанія «Фенікс Агро» — дистрибутор концентрованих кормів. Серед інших напрямків роботи — зернотрейдинг. Заснована у червні 2010-го. Ексклюзивний постачальник кормів для господарств Асоціації свинарів України та Асоціації виробників молока України.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.