20
квіт.

Без свинини не залишимось! — результати опитування виробників

Більшість свиногосплданств з неуражених бойовими діями регіонів продовжують роботу в штатному режимі, заявляють в Асоціації "Свинарі України". Відповідні висновки озвучили аналітики галузевого об'єднання за підсумками опитування ключових операторів галузі.

На початку квітня в Асоціація «Свинарі України» провела опитування 70 основних гравців ринку свинини різних регіонів щодо планів їх діяльності в умовах військового часу. За результатами «розвідки» 70% опитаних свиногосподарств з вибірки та абсолютна більшість респондентів з відносно безпечних регіонів не змінюють виробничий ритм та/чи не зменшують поголів’я. Окремі підприємства навіть продовжують втілювати заплановане попередньо – репопуляцію, вихід на 100%-ві виробничі потужності. «Переважна частка виробників свинини має «бойові» настрої — чекаючи на перемогу працюють в штатному режимі, вирощують тварин, зберігають робочі місця, платять податки та забезпечують країну свининою», — коментують в галузевому об’єднанні. «Звичайно, є окремі підприємства, що з початку вторгнення взяли курс на скорочення поголів’я. Проте такі настрої лише в одного з десяти підприємств-респондентів на вільних від бойових дій територіях».

Аналітики АСУ відзначають, що найскладніша ситуація наразі склалася у підприємств з Донеччини Луганщини, Харківщини, Херсонщини та Запорізької області. 

«Свинарі цих регіонів минулоріч реалізували на забій майже 23% від загальної промислової пропозиції свинини. Тепер підприємства на тимчасово окупованих територіях змушені працювати в умовах часткової чи повної ізоляції. Не зважаючи на це, свиногосподарства роблять усе можливе для підтримки штатної роботи підприємства або концентруються на збереженні маточного ядра. Підприємства, які знаходилися у аналогічних обставинах у Чернігівській та Київській областях, також притримувалися такої стратегії і після звільнення повертаються до штатного режиму роботи», — коментують в АСУ.

Детальніше про історії виживання свиногосподарств Чернігівщини читайте тут.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.