8
квіт.

У березні свинина в роздрібі подешевшала

Моніторинг цін ключових національних торгівельних мереж від аналітичного відділу Асоціації «Свинарі України» свідчить, що у березні ціни на свинину «просіли» на 1% проти лютого.

У березні середня ціна кілограма свинини на полицях вітчизняних супермаркетів склала 130,6 грн проти 131,7 грн/кг місяцем раніше. Якщо у першій половині лютого середня ціна охолджених напівфабрикатів зі свинини сягала 132,4 грн/кг, то на рубежі сезонів опустилася нижче 131 грн/кг. Упродовж березня цінова динаміка була мінливою, проте діапазон коливань ціни не перевищив 1,5 грн/кг у середньому та 3 грн/кг за окремими м’ясними частинами. Зокрема, у третій декаді березня дещо подешевшали свинячі стейки (-0,5%), вирізка (-1,2%), ошийок (-1,8%) та грудинка (- 0,9%).

Коливаюча динаміка торкнулася й інших видів м’яса, проте середня їх ціна за підсумками березня відхилилася у бік підвищення. Так, найпомітніше подорожчала яловичина — на 2,25% до 316,6 грн/кг, м’ясо качки зросло на 1,3% до 213,5 грн/кг, а курятина додала 0,6% зупинившись на рівні 109,5 грн/кг у середньому за березень. Зокрема, у перші три тижні березня ціни на курячу тушку та філе були вищими ніж у кінці лютого, проте у третій декаді дещо понизилися синхронно з іншими видами м’яса.

«Аналогічна цінова динаміка спостерігалася і на ринках. Так, у перші два-три тижні війни торгівля лише поверталася до роботи, водночас спостерігалося збільшення попиту на м’ясо через притік тимчасово переміщених осіб з уражених військовими діями регіонів. З другої половини березня ажіотаж дещо послабився, все більше м’ясопереробних підприємств повернулося до нормальної роботи, були перебудовані логістичні ланцюги поставок, що дещо знизило градус напруги на ринку свинини. З огляду на це, якщо і матиме місце помітна розбіжність у цінах на ринках та в супермаркетах, то, найімоврініше, помітною (понад 10%) вона буде суто для преміальних безкісткових частин — ошийок, стейк, вирізка,» — коментують аналітики Асоціації «Свинарі України».

Середні роздрібні ціни на охолоджену свинину за березень 2022-го та їх зміна до лютого 2022-го

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними власного моніторингу

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.