17
січ.

Українська свинина: промислове виробництво зменшилося на 1,6%

За результатами минулого року, реалізація свиней на забій сільськогосподарськими підприємствами «просіла» до рівня 540,2 тис. т живою вагою. Про скорочення цього показника на 1,6%, порівняно з 2015-м повідомляє Аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України» з посиланням на дані ДССУ.

Варто зауважити, що менш активно ніж торік реалізували свинопоголів’я на забій половина регіонів України, тоді як пожвавлена забійна активність відзначалася у Вінницькій, Волинській, Львівській та Чернігівській областях. Дещо підвищилися обсяги забою і на Полтавщині та Хмельниччині. Хоча Вінниччина досить помітно збільшила обсяги реалізації на забій (+17%), протягом аналізованого періоду промислові свиноферми отримали менший приріст живої маси тварин ніж реалізували на забій. Подібне перевищення обсягів забою над обсягами вирощеної свинини спостерігається ще у чотирьох областях — Житомирській, Сумській, Тернопільській та Харківській. Це вказує на деяке згортання промислового свинарства, що підтверджує скорочення чисельності поголів’я у сільськогосподарських підприємствах згаданих регіонів.

Загалом по країні, обсяги забою складають 93,8% з отриманого за 2016-й приросту живою маси свиней у промисловому секторі проти 94% позаторік. Зменшення цього показника є позитивною ознакою розвитку галузі.

Асоціація свинарів України — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 35 господарств, маточне поголів’я яких становить 35% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.