16
січ.

Як склалася ситуація з індексом світових цін на м'ясо?

У грудні індекс цін на м’ясо зупинився на позначці 161,5 одиниць, що на 1,8 пункти нижче за його скорегований рівень у листопаді. Про це повідомляє Аналітичний відділ Асоціації «Свинарі України» з посиланням на розрахунки FAO.

Котирування яловичини та баранини зазнали суттєвого падіння, тоді як глобальні ціни курятини та свинини лише незначно понизилися. Не зважаючи на помірне зростання протягом року, середнє значення показника у 2016-му було на 7,4% нижчим ніж у попередньому періоді. Таке відхилення було пов’язане з нижчими світовими цінами на яловичину та птицю.

Незважаючи на підйом цін на свинину в країнах Євросоюзу на початку зими, друга половина грудня відзначилася пониженням у більшості країн співдружності. Зокрема, такі тенденції найперше торкнулися Німеччини, де переробники посилили тиск на постачальників свиней забійних кондиції. Оскільки більшість виробників бажали реалізувати живець до початку різдвяних свят, такий «маневр» вдався не тільки німецьким м’ясопереробникам, а й відгукнувся послабленням котирувань в інших країнах ЄС. Тож в середньому за грудень, свинарі в Данії, Франції, Німеччині, Іспанії, Нідерландах, Португалії та Бельгії реалізували тварин забійних кондицій на 1,7-2,7% дешевше ніж у листопаді. Однак, за підсумками 2016-го року ціни на свинину забійною вагою у країнах ЄС були в середньому на 3-6% вищими (залежно від класу туші) ніж у попередньому році.

Жваве відновлення цін на свинину у США протягом перших двох тижнів та досить «плавне» зниження у другій половині місяця забезпечили вищий рівень грудневих котирувань у порівнянні з листопадом. Так, якщо на межі сезонів кілограм цього виду м’яса забійною вагою коштував менше долара, то вже у передріздвяний тиждень їх рівень в середньому складав 1,16 дол. США, що майже на 20 центів/кг вище ніж наприкінці листопада. Це значним чином покращило життя свиногосподарств, а також їх очікування щодо перспектив на наступний рік. Зокрема, якщо восени окремі виробники закритого циклу проектували середньорічний прибуток 2017-го на рівні 5 дол. США на голову, то вже під кінець року такі прогнози підвищили до 20 дол. США/гол. Сприятиме цьому і збільшення виробничих потужностей м’ясопереробної галузі з уведенням в експлуатацію низки нових заводів посилить конкуренцію між переробниками та, відповідно, сприятиме підвищенню рівня цін на свинину. Останні протягом року, що минув, були на 9% нижчими ніж у 2015-му.

У Канаді відхилення середньої ціни у 2016-го було меншим та становило 8%. Що стосується перипетій на ринку свинини у грудні, то реабілітація цін у Канаді не була такою стрімкою. Хоча в другій половині місяця та в середньому ціна на свинину забійною вагою трималася на рівні 1 дол. США/кг, це навряд чи зможе перекрити низькі фінансові результати попередніх місяців другої половини року. Так, за підрахунками Міністерства сільського господарства та продовольства штату Онтаріо виробники свинини протягом липня-листопада працювали у збиток, втрачаючи до 10 дол. США на одній реалізованій голові. Не зважаючи на невтішний доробок згаданих місяців, значна частка представників галузі все ж завершила рік з скромними прибутками.

І протягом листопада, і в грудні ціна на живець свиней у Китаї продовжила відновлення. Так, у кінці року вона сягнула 2,54 дол. США/кг. Цей показник трохи поступається середній ціні на свинину живою вагою у жовтні та на 2,5% менше ніж у відповідний період минулого року. Китайський ринок загалом залишається дефіцитним по свинині, а обсяги імпорту за період з початку року зросли майже вдвічі в порівнянні з попереднім, проте саме надходження дешевшої сировини з ЄС, США та Бразилії слугує чинником, що обмежує приріст внутрішніх цін на свинину. Зазначимо, що Китай залишається абсолютним світовим рекордсменом по ціні на живець свиней забійних кондицій: цьогоріч вона в середньому становила 2,81 дол. США/кг, що на 15% вище ніж у попередньому році.

У кінці грудня доларовий еквівалент цін на живець свиней у Російській Федерації сягнув 1,88 дол. США/кг або 114 руб./кг у національній валюті. Зазначимо, що цього року на приріст внутрішніх ціни на свиней забійних кондицій обмежує збільшення внутрішнього виробництва — плюс 13,5% у порівнянні з січнем-жовтнем 2015-го. Водночас укріплення рубля сприяло пониженню діапазону, у якому варіювала доларова ціна на живець у РФ: так, якщо у 2015-му ціна на свинину живою вагою варіювала в межах 1,32-2,44 дол. США/кг, то минулого року ціновий діапазон понизився до 1,17-1,86 дол. США/кг.

Таким чином, негативне коливання цін у згаданих країнах-флагманах глобального ринку свинини дещо компенсував їх приріст у ЄС та Китаї, що відобразилось незначним їх дестимулюючим впливом на індекс цін на м’ясо.

Динаміка індексу цін на м’ясо FAO

Джерело: Аналітичний відділ АСУ за даними fao.org

Асоціація свинарів України — неприбуткова, добровільна організація. Дата створення —14 липня 2011-го. Наразі АСУ об’єднує 35 господарств, маточне поголів’я яких становить 35% від загальнодержавних обсягів. Основною ціллю Асоціації є захист прав та інтересів підприємств у галузі свинарства, досягнення світових стандартів виробництва продукції завдяки впровадженню сучасних технологій.

Асоціація «Свинарі України» — неприбуткова, добровільна організація, заснована вітчизняними виробниками свинини.

Головні цілі об'єднання — представництво і захист прав та інтересів господарств об’єднання, сприяння розробці та впровадженню нових технологій ефективного виробництва свинини, розширення ринків збуту, захист внутрішнього ринку збуту.